Vandaag

 • Intro
 • Vandaag is het museum stevig verankerd op de locatie die ze sinds 1969 haar thuis mag noemen. Inmiddels strekt haar werking zich uit over vrijwel elk van de gebouwen die het pand rijk is. De voormalige speelplaats is nu een ontmoetingsplaats voor eenieder die even wil verpozen en de voormalige klaslokalen zijn nog steeds een leerplaats waar reeds duizenden scholieren en bezoekers onder deskundige begeleiding eigenhandig een mandje hebben gemaakt.

  Als er geen cursus wordt gegeven wordt het klaslokaal meteen weer omgetoverd in "De Slijkneus", de verbruikersruimte van het museum. Hier kan men rustig een glaasje drinken en verpozing zoeken.

  Voor de sportievelingen serveren we ook voor ieder wat wils:

  • vraag gerust naar de tientallen soorten volkssporten die het museum in haar bezit heeft.
  • huur een fiets en exploreer het landschap waarin de mandenmaker leefde.

 • Museaal aanbod
 • Doorheen de jaren groeide het museum dankzij de initiatieven van de vele mensen die het streekeigen erfgoed warm omarmden. Menig Klein-Brabander liet zich prikkelen door de erfgoedmicrobe en schreef lijvige boeken over haar (al dan niet) gevlochten verleden. Tot op vandaag gelden die bijdragen als inspiratiebron voor het museum.

  Maar, het museum laat zich ook en graag inspireren door haar bezoekers. Het zijn zij die het museum mee(r) vorm geven. Samen met hen maar ook onder het wakende oog van de overheid waartegenover we ons engageren om een kwaliteitsvol museum te zijn en te blijven, wensen we onze erfgoedwerking te ontplooien onder de noemer van "vlechtmuseum" waar de mandenmaker van weleer, zijn leven en zijn stiel weer volop tot leven komt. Daarenboven willen we de sociale, de economische, de culturele, maar ook niet landschapscontext niet uit het oog verliezen.

  Dit alles maakt dat het museum zich blijft inzetten om de complexiteit waarmee we vandaag de dag geconfronteerd weten te plaatsen in de context van ons gezamenlijk (gevlochten) verleden.

 • Recreatief aanbod
 • Het museum bezoeken betekent tegelijk de streek bezoeken. Hoewel we er soms letterlijk met de verrekijker naar moeten zoeken zijn er wel degelijk nog merktekens in het landschap die wijzen op de vergane glorie van de mandenmakersnijverheid.

  Her en der is er nog gebouw waarvan slechts een enkeling weet dat er ooit mandenmakers hun stiel leerden of beoefenden.

  Her en der zien we in het landschap nog de wissen opschieten die jaarlijks het materiaal leverden voor de honderdduizenden manden die ooit in de streek werden gemaakt.

  Her en der zien we nog mensen wiens leven gekleurd is geweest door de mandenmakerij.

  Maar, we moeten snel zijn. Zoek naar die getuigenissen. Met de fiets of te voet. Doen!